Terveet hampaat ja ikenet edistävät hyvinvointiasi. Hyvä omahoito ei aina riitä. Ikenien verenvuoto ja arkuus harjatessa voivat olla merkki ientulehduksesta ja hammaskivestä. Etenkin ikenien tulehdus ei aina anna muita oireita eikä tunnu kipuna. Syy kannattaa selvittää ennenkuin tulehdus etenee ja aiheuttaa pysyviä tuhoja hampaiden kiinnityskudoksessa. Ajoissa tehtynä hoito tulee myös edullisemmaksi. 

Monen yleissairauden kohdalla on tärkeää, että suu on kunnossa.  Ennen leikkauksia kannattaa viimeistään hoitaa suu kuntoon. Keinonivelleikkauksia ennen suun on oltava hoidettu. 

Suuhygienistin tekemä säännöllinen hampaiden puhdistus tekee omahoidosta helpompaa. Hoidon yhteydessä mahdolliset paikkaylimäärät ja epätasaisuudet poistetaan. Hammaskiven ja värjäytymien poisto tekee hampaista puhtaat ja pinnoista kiiltävät ja myös raikastaa hengitystä kunhan hampaat ovat muuten ehjät! 

Hammaskiven muodostuminen on hyvin yksilöllistä. Siihen voit vaikuttaa hampaiden omahoidolla, mutta kaikilla hyväkään omahoito ei riitä. Halutessasi voin kutsua sinut säännöllisesti hoitoon. Ikenet pysyvät terveinä, hoito on kivuttomampaa ja säästät kuluissa kun hoitoaika on lyhyempi. Ammattimainen puhdistus suositellaan tehtäväksi sinulle yksilöllisesti suunnitelluin välein. Joku käy puolen vuoden välein kun toisella riittää 1-2 vuotta. Hammaslääkärillä tulee käydä tarkastuksessa 1-3 vuoden välein.   

Hampaiden omahoito on erittäin tärkeä osa suusairauksien ennaltaehkäisyssä. Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja myös hammasvälit on syytä puhdistaa joka ilta. Suuhygienistisi auttaa yksilöllisesti oikean välineistön valitsemisessa.

Tupakointi vaikuttaa myös suun terveyteen. Nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa ja saa ne näyttämään terveemmiltä kuin ovat. Tästä syystä ei osata hakeutua hoitoon silloinkaan kun siihen olisi tarvetta.  Tupakoinnin lopettamisen jälkeen verenkierto palautuu ja hoitamattomat ikenet vuotavat helposti verta esim. harjatessa. Hammaskiven poiston jälkeen ikenet paranevat, mutta jo mahdollisesti syntynyt kiinnityskudostuho ei palaudu.